cLauzz

Гибридная турбина Т19 на Vectra 2.8t

273 сообщения в этой теме

Сперто!!!

Here's a shot of 2 different TD04 refurb kits off eBay. I ended up using the one on the right for the 15G. The contents were practically identical, I've got 2 kits because I've got a 19T to refurb next - this one was the practice one :-)

Picture030.jpg

First step, undo the central band clamp with a 10mm socket:

Picture033.jpg

Picture034.jpg

Now, carefully separate the exhaust side to reveal the exhaust turbine. I used a combination of light taps all round with a rubber mallet, and prizing a screwdriver or knife in the gap exposed by removing the band clamp:

Picture035.jpg

Remove any other bolts from the compressor housing and rotating assembly (CHRA for short). Here I've removed the oil inlet banjo bolt and oil return line gasket and bolts:

Picture036.jpg

For the next step you need safety glasses and a set of fairly wide-opening circlip pliers:

Picture037.jpg

Once the main circlip holding the CHRA to the inlet housing, you can gently prise the CHRA assembley free. You may need to push it out using a suitable item inside the inlet to press against the compressor shaft:

Picture038.jpg

At this point, if you're not taking the turbo somewhere to be re-balanced at the end (I didn't) then you need to mark the relative position of the exhaust turbine against the compressor wheel. I chose one vane on the exhaust turbine, the one perpendicular to the flat of the nut. I lined it up against the locating hole on the CHRA:

Picture039.jpg

Without letting the exhaust turbine move, I turned it over to the compressor side. Note the downstroke of the '4' - I simply marked a slight line with a fine file:

Picture040.jpg

Now you can disassemble the rotating assembly. THE NUT IS REVERSE THREADED! Use a 12mm socket to hold the exhaust turbine still, and an 8mm socket or spanner on the compressor nut. Remember to turn the wrench as if to tighten, it's reverse threaded don't ya know :-)

Picture043.jpg

And there's the nut removed:

Picture044.jpg

You can now remove the compressor wheel. Not looking so clean in there!

Picture045.jpg

Remove the large O ring with a suitable tool (there should be a replacement in your kit):

Picture046.jpg

There's the O ring removed:

Picture047.jpg

You can now remove the exhaust turbine and shaft from the CHRA - you may need to use gentle persuasion (see the rubber mallet in the picture :-) as it's held in by a small spring washer:

Picture048.jpg

There's a close-up of the removed exhaust turbine:

Picture049.jpg

If the bearing came out with the shaft, remove it (your kit has a replacement). If not, retrieve it from the exhaust side of the CHRA. If it's on the shaft, you may have to clean the shaft a bit before removal is possible, mine had a thick enough film of gunge to stop the bearing sliding off. I find cleaning with something softer than the target material works - so no steel wool or brass brushes, use a stiff nylon brush or green scouring pads (carefully if you must):

Picture050.jpg

Another chance to blind yourself - use safety glasses as you remove the small circlip!

Picture051.jpg

And there it is removed:

Picture052.jpg

Next, use 2 flat blade screw drivers to carefully and evenly prise the compressor seal out of the CHRA:

Picture053.jpg

It will come out, probably bringing the insert beneath with it:

Picture054.jpg

There's the removed compressor seal and insert on the left, and the now-exposed bronze seal in the CHRA on the right:

Picture055.jpg

You should separate the compressor seal from the insert - they're held together by a spring washer - your kit should have a replacement washer:

Picture056.jpg

Gently prise up the bronze seal using a flat head screwdriver inserted underneath at the gap:

Picture057.jpg

Out it comes. Eww, how much clag?

Picture058.jpg

I turned the bronze seal over and compared it with the new one in the kit - see that ring worn in it? This is why we want to refurb :-)

Picture060.jpg

Remove the spacer which was under the bronze seal causing all that wear - it's not attached in any way:

Picture061.jpg

Remove the smaller, inner O ring - you should have a replacement in your kit:

Picture062.jpg

Remove the compressor-side bearing, your kit has a replacement:

Picture063.jpg

There we go, all empty CHRA and lots of mucky parts on the left:

Picture064.jpg

Hmm, don't think it's good for it to have all that rubbish floating around inside!

Picture065.jpg

Time to clean up all the parts we're not replacing - never let anyone tell you my wife's not a saint :-) Intensive cycle (70 degrees), Tesco 5 in 1 lemon flavour tablet, Tesco rinse aid. The professionals probably have a better way of doing this :-( I put the stuff in the airing cupboard overnight to evaporate any water residue.

Picture091.jpg

Nice clean CHRA:

Picture067.jpg

Picture068.jpg

Nice new or cleaned parts. Looks quite simple really, doesn't it!

Picture069.jpg

Nasty old claggy bit heading for the bin:

Picture070.jpg

As I was reassembling, every part got a light coating in engine oil as it went in. Here's the compressor-side bearing going in:

Picture071.jpg

And the spacer:

Picture072.jpg

Next the bronze seal plate and the inner, small O ring:

Picture073.jpg

All in, and lubricated:

Picture074.jpg

Remove the old spring washer:

Picture075.jpg

And fit the replacement one from your kit:

Picture076.jpg

Re-fit, upside down on top of the bronze seal plate, fitting into its gap:

Picture077.jpg

And replace the compressor seal. It's a tight fit, so apply pressure carefully and evenly:

Picture078.jpg

Ready to replace the small circlip (remember your safety glasses :-)

Picture079.jpg

Make sure it's home, if not the compressor seal isn't in far enough!

Picture080.jpg

Replace the spring washer on the exhaust turbine:

Picture081.jpg

Picture082.jpg

Picture083.jpg

And pop in the new exhaust-side bearing:

Picture084.jpg

You can now replace the exhaust turbine and shaft into the CHRA:

Picture085.jpg

It should 'snap' back in - you can look at this view to see whether the spring washer has worked as it should:

Picture086.jpg

Here it is 'snapped' into place:

Picture088.jpg

Now replace the compressor wheel at the other end, and BEARING IN MIND IT'S REVERSE THREADED wind on the new nut a bit:

Picture089.jpg

READ THIS BIT, IT'S IMPORTANT

The original guide I was following (credits at the end) didn't have the correct torque value. So I guessed. I got it wrong:

Picture090.jpg

That was a £70 mistake - I have yet to find out if it's repairable, I just sourced another turbo. I was pretty cross!

I had guessed at 25Nm based on the size of the nut and the bolt and I was off. Way off. After some research, you want to tighten the compressor nut to 2Nm, followed by a 1/4 turn.

I ended up buying a torque screwdriver from my local hardware store (£60) as nothing else I had would torque below 5Nm.

Also, bear in mind IT'S REVERSE THREADED so get something that's reversible.

So, with that out of the way - ensure the exhaust turbine and compressor wheel are lined up as they were before. In my case, note the vane perpendicular to the flat on the 'nut', ensure the bottom of it is lined up with the alignment hole on the housing. Then, ensure the compressor wheel has the down stroke of the number '4' printed on it lining up with the mark I made with the file.

If you look closely in this photo you'll note the compressor housing from the 2nd donor turbo, and the blue torque screwdriver...

Picture092.jpg

Noting the hole for alignment, replace the CHRA into the inlet housing, and with your safety glasses on replace the circlip. I think because of the new O rings the CHRA wouldn't seat right in at first. With the circlip mostly in place I gave it a tap evenly around with a screwdriver and hammer, and the circlip then popped down into its groove and opened out. If in doubt, use the circlip pliers to force the circlip open into its groove.

Picture093.jpg

Replace the exhaust-side housing (use alignment hole) and central band clamp. Reattach ancilliaries such as recirculating valve. If you were thinking of going to a dump valve, there's no easier access to those 3 10mm nuts than this :-)

Check and re-fit the wastegate actuator. You'll need a slim (1/4"?) 12mm socket to access one of the nuts.

Right, end of turbo refurb - let's try removing the old one from the car! I followed the Haynes manual and they rated it a 3 spanner job. I think I'd have classed it higher, based on the fiddly access, new scars and full swear box.

Toolwise, normally I get by with my trusty 1/2" ratchet and sockets, some ratchet spanners and assorted old, crappy 3/8" or 1/4" bits and bobs. This wasn't going to cut it, this time so I popped to Halfords and bought myself an early Christmas present - their 150 piece professional set (on offer £150 down to £100). Having a smaller ratchet and relevant sockets available (as opposed to an adaptor on a larger ratchet) made the job much easier - it may even have been impossible with my initial toolset. If you're going to try this, have a full toolkit on hand or a 2nd vehicle and a nearby tool store :-)

I popped to Volvo and got 4 replacement exhaust manifold studs and 3 replacement downpipe studs and 7 nuts. I also got 6 copper washers, 2 each for the oil inlet, water inlet and outlet banjo bolts. I'd only recently done the oil return gasket and rubber ring so I didn't replace those. I couldn't actually replace the studs in the exhaust manifold in the end, so I replaced the 2 from the turbo exhaust housing and the 3 downpipe ones. I did replace all the nuts though. Beware, the cost for those parts is not cheap! I was out around £60 for just those bits :-/

Посудомоечная машина :respekt::666:

Я так понял, что сложного там нет. Я идентичную кассету держал в руках и разобрал, собрал, пока не тачан делали.Достаточно купить две крыльчатки. Расточка не понадобилась ведь?

4

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Посудомоечная машина это полная жесть.

В машинах вообще ничего сложного нет, особенно когда всё уже делал. :icon_imslow:

Бюджет мне нравится, та и турбинке полный осмотр и обновление не помешает.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Для тех кто в бронепоезде.

Он поменял крыльчатку? Я просто не увидел ее в запчастях

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

а можно для тех, кто вообще в землянке - что такое "гибрид"? когда часть от одной турбины, часть от другой?

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Он поменял компрессорную часть.

Андрей, а там нет графиков до тюна и после? Интересно когда она стала выходить на максимум и какое давление стала развивать.

Жаль не написано от какой турбы компрессорная часть взята.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Класс!!! Хочу также, вот только кто сделает? :kopfkratz::icon_imslow:

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Никто ничего и никого не разводит. По тексту, он перетянул шпильку и сорвал ее. Купил другую турбу, и взял от нее крыльчатку.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Он поменял компрессорную часть.

Андрей, а там нет графиков до тюна и после? Интересно когда она стала выходить на максимум и какое давление стала развивать.

Жаль не написано от какой турбы компрессорная часть взята.

В соседней теме про гибрид график

380 сил только чип

Никто ничего и никого не разводит. По тексту, он перетянул шпильку и сорвал ее. Купил другую турбу, и взял от нее крыльчатку.

Замена штатных крыльчаток на Т19 и есть момент истины для нас :wink:

Жаль не написано от какой турбы компрессорная часть взята.

Это TD04HL-15G. Не суть. Насколько я понял, крыльчатки лезут туда без расточки холодной части. А это меняет дело.

1

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

блин, всегда завидовал белой завистью людям с руками :icon_imslow: у меня бы на этапе посудомоечной машины все бы закончилось... Как в анекдоте: половину сломал, остальное потерял :crazy:

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

В соседней теме про гибрид график

Это TD04HL-15G. Не суть. Насколько я понял, крыльчатки лезут туда без расточки холодной части. А это меняет дело.

А меняется холодная или/и горячая часть?

И в нашем случае получается, что можно купить комплект других крыльчаток? Или все таки нужен донор? Тогда где его взять?

:kopfkratz:

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

А банки от вискаса в посудомойке на тюнинг выпуска пойдут? :icon_imslow:

ЗЫ под гибрид же настройка нужна еще.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

ЗЫ под гибрид же настройка нужна еще.

Это не проблема.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Ну так в чем вопрос?! вперед!

зы. где фото коллектора вашего? оч интересно посмотреть на него...

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

кп

2

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Я хотел ехать балансировать. НО горячая часть расточки не требует. Везде это пишут. Дай плиз ссыль, где написано, что не влезет.

post-1-000188000 1287824308_thumb.jpg

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Андрей не веришь, твоё право.

Я написал проверенную лично мной инфу.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Андрей не веришь, твоё право.

Я написал проверенную лично мной инфу.

Я не знаю пока об этом почти ничего.

Ты снял свой картридж и попробовал вкрутить туда крыльчатки? Я правильно понял?

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Нет я взял в руки 19 крыльчатку и попытался засунуть её в улитку, если ты внимательно посмотришь на свои фото то заметишь что на фотке с 15 турбиной запас максимум 0.5 мм, а 19 улитка в этой части больше на 6мм.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

так улитки сами на картридж надеваются, а не наоборот. или я чего - то не понял. Ты свою турбу разобрал.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

И не только свою. :icon_imslow:

2

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

У меня 154 тыс пробега. Турба как новая :by:

Вы в курсе, что форсунки надо тоже менять и не только. Или хотите 320 вдуть, но нормальные? Что с ограничением момента?

Крыльчатки в этом месте покупали?

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

на

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Ты картридж разбери, и померяй втулки, мало того вычисти весь тот хлам который уже в каналах есть 100%.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

на 360 сил задувать в мотор надо 1.2 бара с 3000 оборотов, тогда где то на 5200 будет 360 сил, если правильно всё настроить момент останется не больше чем у едс, только полка будет ровная и длинная, что позволит снять эту мощность.

По форсам будем пробовать выйти на 360, если не получиться обрежу так что бы по топливу остался запас 5%, но всё равно это будет больше чем 320.

Колёса и рем комплекты были у человека который нам всё делал.

Не боишься, что шатуны через блок морду покажут? У вас же автомат. Либо коробке :i48:, либо хз. Я бы не рисковал делать эксперименты в масштабах 300 000 рублей.

И не считай ты по кубикам. Надо фактически на стенде смотреть + машина не даст тебе дуть в 5200 1 бар, т.к. правкой одной карты торкью не обойдешься + 1 бар на 5500 на Т19 = 400 сил :by:

Зы

На 320 силах с таким потоком воздуха упрешься в форсунки 100 проц. Просто уже проходили это. + Со штатным расходомером 360 сил не выйдет. Надо ставить другой. Актуатор тоже другой.

Я просто видел, как едет сааб на Т19 370 сил... На уровне 335 сток... Если бы была палка, другое дело.

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Я думаю Вектра АКПП Т19 будет ехать ровно с 335 сток, меня бы это устроило :icon_imslow:

0

Поделиться сообщением


Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Создайте аккаунт или войдите для комментирования

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйтесь для получения аккаунта. Это просто!


Зарегистрировать аккаунт

Войти

Уже зарегистрированы? Войдите здесь.


Войти сейчас